torsdag 11 november 2010

Jerusalem

Såg en liten kort snutt på debatt, som bland annat handlade om Elisabet Ohlsson Wallin´s nya utställning, Jerusalem. Det var hon som låg bakom uppmärksammade Ecco Homo. Och nu har hon då lyckats uppröra katoliker, muslimer och judar med sina fotografier. Utställning visar hbt-personer i sexuell kontext i Jerusalem i kombination med utdrag från judiska, kristna och muslimska heliga texter.
De hänger några veckor på världskulturmuseet i Göteborg om ni har möjlighet.

Den delen av debatten jag hann se verkade till stor del beröra en frikyrkas rätt att vägra en homosexuell präst medlemskap.
Personligen kan jag för all del förstå att de små fri-kyrkorna vill sätta upp sina egna regler, och då inte ta in exempelvis homosexuella, även att jag samtidigt tycker det är hyckleri att basera det på en bok som förbjuder lite allt möjligt mellan sina pärmar. Om de skulle förbjuda alla som inte följer bibelns regler så hade de säkerligen inte haft några medlemmar kvar.
Jag kan dock inte förstå de homosexuella som vill vara med i denna kyrka, eller vilken annan institution som inte respekterar deras livsval. Sedvanlig mänsklig feghet att ha ett tvång att vara en del av en andlig-helhet. Varför inte bara ha sin personliga tro utan att vara en del av en felande mänsklig institution. Tro på en Gud för all del, men har du verkligen det här behovet av att vara med i en religiös gemenskap som sätter upp regler lite hipp som happ så är det nog inte din andlighet det handlar om egentligen.

Nu är det inte så att denna debatt endast handlar om att utesluta en stackars prälle från en frikyrka, långt därifrån. Det handlar om att många fortfarande runt om i världen blir förföljda, hotas och utsätts för våld i religionens namn. Den här sortens inlägg i debatten är en viktig del för att göra det uppmärksammat. Och religion skall, enligt mig, aldrig ha en upphöjd position som gör det "kränkande" att ifrågasätta den.
Aja. Jag kan svamla på om det här ämnet ett bra tag till. Det jag egentligen ville ha sagt men inlägget är att jag gillar bilderna, konceptet och jag tycker det är viktigt.

ps. Tycker det är lite komiskt att hon inte verkar vilja jämföras med Lars Vilks konst. Som om att det hon gör är med mer respekt mot folk. Tror mest det handlar om att inte vilja hamna i samma fack som en konstnär som inte är lika omtyckt av etablissemanget som hon själv.


En gammal nyhetsändning som gick när Jersualem inte fick ställas ut då den möjligen var kränkande.Den hebreiska texten ur Tredje Moseboken 20:13: ”Om en man ligger med en annan man som med en kvinna, har de båda gjort något avskyvärt. De skall straffas med döden, skulden för deras död är deras egen.”

2 kommentarer:

  1. Ser att du lagt upp ett klipp från Aktuellt, när dialogen krashat med Elisabeth i våras. Ville bara säga att för museet är det viktigt att visa utställningen i ett sammanhang där flera olika röster kan komma fram, och där vi får igång ett samtal - förhoppningen är att vi på så sätt kan bidra till ett bredda och fördjupa frågan om tro och HBTQ. Kolla de samtal vi sänder på nätet och följ programmet kring utställningen här: http://blogg.varldskulturmuseet.se
    Tack och hej! Anna Mighetto, Världskulturmuseet

    SvaraRadera
  2. Den konstnären kände jag inte till innan. Tack för att visade mig det, MB

    SvaraRadera